Sifu, Tone WOW

Tips saya nak kongsikan buat rakan-rakan yang mencari peluang untuk mulakan perniagaan.

February 27, 2021

1. Mulakan dengan modal yang rendah dulu. Apa-apa terjadi tidaklah anda berputih mata menanggung rugi. Tahukah anda, 80% bisnes tidak dapat diteruskan selepas 1 tahun operasi? Statistik saja dah seram, jadi mulakan dahulu modal yang rendah. Yang terbaik biar bisnes anda jalankan adalah murah, mudah dan patuh syariah.

2. Tahu siapa market kita. Siapa produk yang kita nak jual, mesti ada target market yang tepat. Kena pada orangnya, nak jual sangat mudah. Lebih besar target market anda, lebih mudah nak jual. Contoh; jual simkad, semua orang guna henfon pasti guna simkad. Hanya tinggal perincikan saja lagi siapa yang betul sesuai.

3. Repeat sales.Bisnes yang terbaik adalah bisnes yang mampu beri repeat sales! Biarpun bisnes anda untungnya kecil saja jangan risau, kita boleh main volume. Dahulu coca-cola hanya terjual 25 botol sahaja setahun, dan sekarang berbiliion!

Produk yang diperlukan sudah tentu ia mempunyai repeat sales yang hebat. Saya beri contoh mudah seperto “topup”. Bayangkan setiap bulan pasti topup. Jika keuntungan anda adalah setiap dari topup tersebut, pasti sangat untung sekali kerana topup itu satu keperluan bukan?

Itu sebab syarikat telco untung berbillion ringgit. Dahulunya kita hanya kenal celcom, macis, digi, sekarang sudah ada lebih dari 10 telco yang ada di pasaran malaysia.

Kenapa makin banyak? Kerana lubuk buat duit ada disitu.

Tak percaya? klik: https://tonewowexcel.my/1383128

Hafidz Arif

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial